Het Gehackte Orkest @ Muziekgebouw aan 't IJ

Other languages:
The Hacked Orchestra @ Muziekgebouw aan 't IJ/nl
Name The Hacked Orchestra @ Muziekgebouw aan 't Ij
Location Muziekgebouw aan 't Ij
Date 2023/10/13
Time 10:00 – 18:30
PeopleOrganisations Hackers & Designers , Ghenwa Noiré , Sonic Acts , SoundLAB
Type Meetup
Web No
Print No

Op vrijdag 13 oktober verblijft workshopcollectief Hackers & Designers tijdelijk in SoundLAB in het Muziekgebouw aan ’t IJ voor een workshop en jamsessie met gasten (wordt binnenkort bekend gemaakt!). Dit programma rond sonische dialoog en doe-het-zelf-bouwen van instrument wordt samen met Sonic Acts samengesteld.

Geanonimiseerde handen zijn bezig met elektronica op een tafel, inclusief kabels, enkele zonnepanelen en een luidspreker.
Geanonimiseerde handen zijn bezig met elektronica op een tafel, inclusief kabels, enkele zonnepanelen en een luidspreker

Beeldbeschrijving: Geanonimiseerde handen zijn bezig met elektronica op een tafel, inclusief kabels, enkele zonnepanelen en een luidspreker.

Hackers & Designers is een groep kunstenaars/ontwerpers/toolmakers/technologen die technologieën en hun rol in het hedendaagse leven onderzoeken door ze samen open te stellen, en experimenteren met leren door te doen. In een reeks evenementen onder de naam 'Gehackte Orkest' werkt het collectief samen met kunstenaar Ghenwa Noiré, SoundLAB en Sonic Acts om het radicale sociale potentieel van actief luisteren in de vorm van informele, improviserende sonische dialoogsessies te verkennen. Tijdens ons eerste evenement op deze iconische locatie in Amsterdam zullen we ons bezighouden met intuïtieve vormen van communicatie, luisteren en communiceren met anderen, door middel van sonische gebaren. In een workshop en een avondprogramma onderzoeken we hoe het hacken en buigen van elektronische circuits onuitgesproken communicatievormen kunnen vervormen, versterken, dempen, benadrukken of anderszins informeren.

Ben jij een (autodidact, aspirant of zelfs professioneel) muzikant, performer, producer, geweldige luisteraar, zanger, programmeur, circuit-bender of hardware-hacker? Of ben je gewoon geïnteresseerd in experimentele geluiden? Doe dan mee met een 1-daagse workshop actief luisteren en sonische dialoog, en hack je eigen geluidstool om mee te spelen, met behulp van een Teensy-bord. We organiseren deze workshop samen met performer en kunstenaar Ghenwa Noiré en jamfacilitators van SoundLAB. Er is geen voorafgaande kennis van elektronica, codering of muziek vereist; oprechte interesse en enige tolerantie voor luidruchtige omgevingen zijn voldoende.

Na een korte pauze gaan we verder met een Gehackt Orkest-avondprogramma, samengesteld in samenwerking met Sonic Acts en SoundLAB. Verwacht een avond vol gesprekken over jammen als samenwerkingsoefening, en speciale gasten die hun doe-het-zelf-muziekinstrumenten live zullen demonstreren. Ontdek enkele instrumenten bij SoundLAB of neem je eigen instrument mee voor een korte jamsessie onder leiding van Ghenwa Noiré!

Locatie

Het evenement zal worden gehouden in de Atriumzaal van het Muziekgebouw aan 't IJ, Piet Heinkade 1, 1019BR Amsterdam.

Programma

Gastsprekers

Aanmelden

Meld je aan door via deze link een e-mail te sturen en de lege velden in te vullen

Wij zullen het door u opgegeven e-mailadres alleen gebruiken om contact met u op te nemen over informatie over het evenement.

Opmerking over toegankelijkheid

Zowel de workshopruimte als de Atriumzaal zijn rolstoeltoegankelijk. Het gebouw beschikt over een loopbrug die behoorlijk steil is, je kunt het gebouw ook vanaf de begane grond betreden en een lift nemen naar de Atriumzaal. Het gebouw beschikt over een rolstoelvriendelijke lift en toilet. Er zijn toegankelijke (betaalde) parkeerplaatsen onder het gebouw, in de Piet Heinparking. Het workshopgedeelte van het evenement zal voornamelijk in het Engels plaatsvinden, maar we kunnen ook faciliteren in het Nederlands, Arabisch en Frans. Dit zal een luidruchtige workshop zijn, dus het nemen van pauzes en naar buiten gaan wanneer dat nodig is, wordt aangemoedigd! Het gastprogramma, hoewel minder spraakmakend, zal in het Engels worden gehouden.

Als je toegangsbehoeften heeft die hier niet worden besproken, laat het ons dan weten via e-mail. Vertel ons wat je nodig hebt om deel te nemen. Wij willen drempels verlagen!

Gedragscode

We vragen deelnemers aan onze workshops om de H&D Gedragscode te lezen voordat ze het evenement bijwonen. Als u gedrag waarneemt of tegenkomt dat in strijd is met de CoC, neem dan contact op met Karl via e-mail ( %20heeft%20waargenomen%20of%20ondervonden%20a%20overtreding%20van%20de%20H%26D%20Code%20van%20Gedrag.%0A%0A%28%20alsjeblieft%20beschreven%20de%20schending%20met%20als%20veel%20woorden% 20as%20you%20are%20comfortable%20using%20%29%0A karl@hackersanddesigners.nl ) of telefoonnummer: +31 6 40433749 . Tenzij u uitdrukkelijk anders vraagt, wordt uw melding anoniem verwerkt.

Documentatie

Van het evenement wordt een audio-opname gemaakt en het bestand zal kort daarna op deze pagina beschikbaar worden gesteld. Ook H&D lid e.zn zal aanwezig zijn om foto's te maken.

Foto's!

Workshopdeelnemers zitten aan een tafel in de workshopruimte met computers, luidsprekers en andere elektronische componenten ervoor. Glimlachend zetten ze de componenten in elkaar.
Workshopdeelnemers zitten aan een tafel in de workshopruimte met computers, luidsprekers en andere elektronische componenten ervoor. Ze zijn de componenten aan het monteren. De componentopstelling lijkt een metalen kom te zijn met een contactmicrofoon erop vastgeklemd, verbonden via een koptelefoonaansluiting als audio-ingang op een Teensy-bord. Deze borden gebruiken op hun beurt waarden die worden geleverd door knoppen en schakelaars die erop zijn aangesloten om elektronische geluiden te produceren die door een luidspreker worden gespeeld.

Beeldbeschrijving: Workshopdeelnemers zitten aan een tafel in de workshopruimte met computers, luidsprekers en andere elektronische componenten ervoor. Ze zijn de componenten aan het monteren. De componentopstelling lijkt een metalen kom te zijn met een contactmicrofoon erop vastgeklemd, verbonden via een koptelefoonaansluiting als audio-ingang op een Teensy-bord. Deze borden gebruiken op hun beurt waarden die worden geleverd door knoppen en schakelaars die erop zijn aangesloten om elektronische geluiden te produceren die door een luidspreker worden gespeeld.

Een zelfgemaakt elektronisch muziekinstrument staat op een tafel naast een computer en een paar andere elektronische apparaten. Twee handen manipuleren actief de elektronische stroom in het apparaat met zowel een potentiometer als een schakelaar aangesloten op het broodbord. Een luidspreker zendt (hopelijk) het gegenereerde elektronische geluid uit. Op de voorgrond staat een Zoom-audiorecorder gericht op deze opstelling, die de geluidsuitvoer vastlegt.
Een zelfgemaakt elektronisch muziekinstrument staat op een tafel naast een computer en een paar andere elektronische apparaten. Twee handen manipuleren actief de elektronische stroom in het apparaat met zowel een potentiometer als een schakelaar aangesloten op het broodbord. Een luidspreker zendt (hopelijk) het gegenereerde elektronische geluid uit. Op de voorgrond staat een Zoom-audiorecorder gericht op deze opstelling, die de geluidsuitvoer vastlegt.

Beeldbeschrijving: Een zelfgemaakt elektronisch muziekinstrument staat op een tafel naast een computer en een paar andere elektronische apparaten. Twee handen manipuleren actief de elektronische stroom in het apparaat met zowel een potentiometer als een schakelaar aangesloten op het breadboard. Een luidspreker zendt (hopelijk) het gegenereerde elektronische geluid uit. Op de voorgrond staat een Zoom-audiorecorder die op deze opstelling is gericht en de geluidsuitvoer vastlegt. Een hand houdt een contactmicrofoon tegen een metalen paal, met de royale hulp van roze pluizig draad om het op de plaats te houden. Een andere hand houdt een uitgerolde tiewrap vast en lijkt daarmee de paal te strelen. Deze actie zou trillingen in de paal moeten genereren die op hun beurt door de contactmicrofoon zouden worden opgepikt en in elektronische geluiden zouden worden omgezet. Afbeeldingsbeschrijving: Een hand houdt een contactmicrofoon vlak tegen een metalen paal, met behulp van roze pluizig draad om het op de plaats te houden. Een andere hand houdt een uitgerolde tiewrap vast en lijkt daarmee de paal te strelen. Deze actie zou trillingen in de paal moeten genereren die op hun beurt door de contactmicrofoon zouden worden opgepikt en omgezet in elektronische geluiden.

H&D workshopbegeleiders zitten op een podium aan het einde van de workshop en demonstreren een van de elektronische instrumenten die gedurende de dag door de deelnemers van de workshop zijn gebouwd. Niet zichtbaar in het kader zijn de toeschouwers van deze demonstratie: burgers, projectpartners en financiers. De demonstratie was niet succesvol omdat het apparaat stil bleef.
H&D workshopleiders zitten op een podium aan het einde van de workshop en demonstreren een van de elektronische instrumenten die gedurende de dag door workshopdeelnemers zijn gebouwd. Niet zichtbaar in het kader zijn de toeschouwers van deze demonstratie: burgers, projectpartners en financiers. De demonstratie was niet succesvol omdat het apparaat stil bleef.

Beeldbeschrijving: De facilitators van de H&D-workshop zitten aan het einde van de workshop op een podium en demonstreren een van de elektronische instrumenten die gedurende de dag door de deelnemers aan de workshop zijn gebouwd. Niet zichtbaar in het kader zijn de toeschouwers van deze demonstratie: burgers, projectpartners en financiers. De demonstratie was niet succesvol omdat het apparaat stil bleef.


Credits

We willen graag onze partners Sonic Acts, Muziekgebouw en SoundLAB en al onze genodigden bedanken voor het mogelijk maken van dit evenement.

De omslagfoto bovenaan deze pagina is gemaakt tijdens de eerste Gehackte Orkest-workshop op het Hackers & Designers 2023 Zomer Kamp.

Alle andere afbeeldingen op deze pagina zijn geproduceerd en geselecteerd door H&D-lid e.zn en beschreven door H&D-lid Karl.

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. ​